Kwaliteitswijn & Gedistilleerd
Gratis verzending vanaf €100,00
Klanten beoordelen ons met een 9.0
Ook af te halen in onze winkel

Viognier


Filters

Soort

Land

Druif

Waar dit druivenras oorspronkelijk vandaan komt is niet helemaal duidelijk maar wat wel zeker is, is dat dit wijnras tegenwoordig overal ter wereld voorkomt. De druiven worden verbouwd in Frankrijk, Australië, Zuid-Amerika, Italië en Zuid-Afrika. De druiven zelf zijn klein van stuk en groeien het beste in zonnige regio's. De ideale temperatuur voor deze druiven is gemiddeld en het is ideaal als er water in de buurt is tijdens het rijpen. In de meeste streken waar de Viognier groeit zijn de nachten kouder wat ervoor zorgt dat het uiteindelijke resultaat een frisse wijn is.

Het verbouwen van Viognier

Het verbouwen van dit druivenras kan voor wijnboeren erg lastig zijn. De opbrengst is vaak laag, doordat de druiven maar klein van stuk zijn. De druiven zijn erg bevattelijk voor ziektes, dit is ook de reden dat ze eerder bijna uitgestorven waren. Het oogsten is lastig aangezien dit moet gebeuren op het perfecte moment. Bij te vroeg of te laat oogsten zal dit ten koste gaan van de smaak en zal de kwaliteit van de wijnen aanzienlijk minder goed zijn. Het feit dat wijnboeren deze druiven toch grootschalig verbouwen zegt natuurlijk wel wat over het eindresultaat. Hard werken loont en dat is met het verbouwen van Viognier zeker het geval.

Een wijn met karakter

Een wijn gemaakt van de Viognier druif is wit met een zacht karakter. De smaak hiervan bevat in tegenstelling tot een andere witte wijnsoort, de Chardonnay, een stuk meer natuurlijke aromaten zoals noten, perzik, peer en viooltjes. Wanneer de wijn op hout gerijpt wordt kunt u er ook vanille en nootmuskaat in herkennen en dit zal de smaak van de wijn een stuk romiger maken. De rijping speelt een erg grote rol in de smaak die de wijn uiteindelijk zal krijgen, zo is een op hout gerijpte Viognier aanzienlijk minder zuur als een die gerijpt is in een stalen tank.

Bij Viognier is er een bijzonder aspect wat een erg groot effect heeft op de kwaliteit van de wijn. Dit maakt dat het met de jaren steeds lonender wordt voor wijnboeren om dit druivenras te verbouwen. De leeftijd van de wijnrank bepaald grotendeels de kwaliteit. Met 15 tot 20 jaar bereiken deze ranken hun piek en zal de kwaliteit van de druiven en wijn dus het best zijn.

Jong of gerijpt?

Wijnen gemaakt van deze druiven zijn geschikt om te laten rijpen, u kunt ze dus langer laten liggen dan de meeste witte wijnen. De rijpingsperiode van deze wijnen is tussen de 1 en 3 jaar wat voor wijn niet erg lang is. Bij het rijpen moeten de omstandigheden wel dusdanig goed zijn, zodat de wijn op de juiste manier kan rijpen. Een aantal dingen waar u rekening mee dient te houden bij het bewaren van wijn:

  • De temperatuur dienst stabiel gehouden te worden en is optimaal tussen 10 en 13 graden.
  • Om de kurk van de fles in optimale staat te houden dient de vochtigheidsgraad van de kamer tussen de 65 en 80% te liggen. Zo niet kan de kurk uitdrogen en de fles gaan lekken. Een te hoge vochtigheidsgraad kan schimmel veroorzaken.
  • Zorg voor een goede luchtcirculatie in de kamer om nare luchtjes te voorkomen.
  • Wijn wordt het best bewaard in het donker, Uv-straling kan invloed hebben op de veroudering van de wijn.
  • De wijn moet bewaard worden op een plek zonder trillingen, dit is om ervoor te zorgen dat de wijn rustig kan rijpen.

Viognier bij de maaltijd

Doordat deze wijn zo heerlijk zacht is van smaak hoeft hij niet gedronken te worden bij gerechten te een sterke smaak. Lichte maaltijden die niet te heftig zijn qua smaak zijn ideaal. Wanneer de smaken van een maaltijd overheersend zijn zal de smaak van de Viognier in het niet vallen, omdat hij niet zo sterk is. Bij de wijnen zelf leest u meer over de gerechten waarbij hij het best zal smaken. Dit vindt u door op de wijn naar keuze te klikken en dan vindt u meer algemene informatie over de wijn.

Het serveren van de wijn

Bij het serveren van Viognier is het belangrijk om te weten op welke manier de wijn gerijpt is. Wanneer de wijn gerijpt is in houten vaten is deze het best te serveren met een temperatuur van 12 graden. Als de wijn op een andere manier gerijpt is smaakt deze het best met 9 graden. Uiteraard kunt u met deze temperatuur ook experimenteren om te ontdekken met welke temperatuur u de wijn het best vindt smaken.

Wijnhuis Heemstede en Viognier

Lust u wel een glaasje van deze heerlijke witte wijn? Neem dan gerust een kijkje in ons assortiment en ontdek de wijnen die wij u echt aanraden. Bij elke wijn kunt u meer informatie vinden over de gerechten waarmee hij te nuttigen is, de jaargang, de streek waar hij vandaan komt en meer. Dit is nuttige maar vooral erg interessante informatie. Bestel de beste Viognier uit een speciaal samengesteld assortiment hier bij Wijnhuis Heemstede.

Lees meer
Lees minder
The Wolftrap Red is een bijzondere wijn uit Zuid-Afrika. De smaak is sappig, fruitrijk en rond. Heer
Vedilhan Viognier Pays d’Oc is een pure witte wijn met aroma's van rijpe peer en perziksmaken met
De viognier, marsanne, grenache blanc & roussanne druiven zorgen voor wit fruit in de neus en een kr
De Camas Viognier is een heerlijke frisse biologische witte wijn uit de Languedoc-Roussillon, te Fra
Prachtige combinatie van Sauvignon Blanc en Viognier uit de Languedoc, te Frankrijk. Deze frisse en
De mooiste witte druiven uit Chili worden gebruikt voor deze witte wijn van Tarapaca, namelijk de dr
Dit is een complexe, maar frisse en fruitige wijn met aroma’s van papaya, abrikoos, rijpe peer en

Uniek assortiment

Meer dan 400 wijnen en gedistilleerd door ons geselecteerd.

Bestel op maat

Bestel ook losse flessen. Altijd 5% doosprijs korting bij bestelling van 6 flessen.

Betaal veilig

Betaal veilig met iDeal, Credit Card, Paypal, Bankoverschrijving of Mister Cash.

Gratis verzending

Vanaf € 100. Veilig en verzekerd verzonden via PostNL.

 

 

is toegevoegd aan uw winkelwagen.

Niet op voorraad

Het gewenste aantal voor “” is niet beschikbaar.