Wegens drukte bij de bezorgdiensten kunnen wij helaas niet beloven dat de bestelling binnen de aangegeven tijd wordt geleverd, onze excuses hiervoor.
Kwaliteitswijn & Gedistilleerd
Gratis verzending vanaf €75,00
Klanten beoordelen ons met een 9.0
Ook af te halen in onze winkel

Verschil in bewaartemperatuur rode en witte wijnen

  • Geplaatst op
Verschil in bewaartemperatuur rode en witte wijnen

Wanneer u wijn gaat bewaren is het erg belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Niet elke wijnsoort is geschikt om lang bewaard te worden voor langere periode, toch kan elke wijn minimaal een jaar bewaard worden onder de juiste omstandigheden. Om te voorkomen dat de kwaliteit van de wijn achteruit zal gaan is het belangrijk uzelf goed te informeren over de verschillen tussen bepaalde wijnen en hoe deze bewaard dienen te worden. Zo zit er een verschil tussen het bewaren van rode en witte wijn, ook als het gaat om de juiste bewaartemperatuur. Wilt u wijn gaan bewaren, lees dan verder en ontdek de verschillen tussen het bewaren van rode en witte wijnen op de juiste temperatuur.

Rode wijn bewaren op de juiste temperatuur

Waar veel rode wijnen om bekend staan is het hoge gehalte tannines die de wijn bevat. Op welke temperatuur u de wijn het beste kunt bewaren is dan ook afhankelijk van de hoeveelheid tannines die de wijn bevat. Wanneer u de wijn gaat laten rijpen dient dit te geburen in een koele en donkere ruimte die zo rustig mogelijk is. Vlak voordat u deze wijn gaat schenken kunt u hem bewaren in een koeling zodat de wijn de juiste temperatuur zal bereiken. De ideale serveertemperatuur voor rode wijn verschilt per wijn. Een wijn met een fris en fruitig karakter kunt u serveren op een temperatuur van 14-16 graden. Wanneer u een wijn gaat serveren met een sterkere smaak die kruidige aroma’s bevat kunt u deze warme serveren. Het gaat dan om een temperatuur van ronde de 16-18 graden die optimaal is voor het schenken van deze wijn.

De ideale bewaartemperatuur voor witte wijn

Bij het bewaren en het serveren van witte wijn komt iets meer kijken als bij rode wijn. Dit komt door de grote hoeveelheid witte wijnen die er verkrijgbaar zijn. Hierdoor is er niet een algemene temperatuur die ideaal is voor het bewaren van alle witte wijnen. Een witte wijn met een fruitige, frisse en halfdroge smaak wordt koud geserveerd op een temperatuur van 7-9 graden. Champagne, rosé en mousserende wijnen kunnen warmer bewaard en geserveerd worden, hierbij ligt de ideale temperatuur rond 8-10 graden. Er zijn een aantal witte wijnen die u het best rond de 12 graden kunt bewaren en serveren, dit zijn zoete witte wijnen maar ook de sterke wijnen met een volle, droge en complexe smaakbeleving.

De meest bekende bewaarwijnen

Het is doorgaans zo dat witte wijnen minder geschikt zijn om te bewaren als rode wijnen. Dit heeft grotendeels te maken met de grote hoeveelheid tannines die rode wijn bevat. Wanneer een rode wijn met veel tannines jong wordt gedronken kan deze nogal heftig zijn en zal dan het best smaken met een stevige maaltijd. Na een langere rijpingsperiode verminderen de tannines en krijgt u een rijpe maar veel zachtere wijn. Uiteraard zijn er ook genoeg witte wijnen die erg goed bewaard kunnen worden en daar ook zeker profijt van hebben. Of een wijn goed bewaard kan worden heeft te maken met meerdere factoren.

  • De afkomst van de wijn
  • De jaargang
  • Het druivenras
  • De kleur van de wijn
  • De grootte van de fles

Dit zijn slechts enkele dingen waar u een bewaarwijn aan kunt herkennen. Voordat u een wijn voor lange tijd gaat laten rijpen is het belangrijk om u goed in te lezen over het proces en de soorten wijnen die hiervoor geschikt zijn. Hierdoor zal het wachten echt beloond worden en krijgt u na al die tijd een heerlijke en zeer smaakvolle wijn.

Waarom de juiste temperatuur aanhouden?

U bent uiteraard niet verplicht de aanbevolen temperaturen aan te houden bij het bewaren en serveren van wijn. Toch wordt dit niet voor niets aangeraden. Bij het bewaren van wijn gaat het voornamelijk om het behouden van een goede kwaliteit. Het is dan ook erg belangrijk de wijn te bewaren op een plek met een constante temperatuur zodat het rijpingsproces niet verstoord wordt. Wanneer u de wijn gaat serveren is de temperatuur van groot belang voor de smaakbeleving. Wanneer u een wijn te koud of te warm serveert gaat dit ten koste van de smaakbeleving. Als de wijn veel tannines bevat kan de smaak overweldigend worden als deze te warm word geserveerd. Voordat u de wijn gaat drinken kunt u deze in een wijnkoelkast te leggen totdat deze de optimale temperatuur heeft bereikt om gedronken te worden.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Uniek assortiment

Meer dan 400 wijnen en gedistilleerd door ons geselecteerd.

Bestel op maat

Bestel ook losse flessen. En bij vele wijnen 5% korting bij het bestellen van 6 flessen.

Betaal veilig

Betaal veilig met iDeal, Credit Card, Paypal, Bankoverschrijving of Mister Cash.

Gratis verzending

Vanaf € 75,00 Veilig en verzekerd verzonden via PostNL.