Wegens drukte bij de bezorgdiensten kunnen wij helaas niet beloven dat de bestelling binnen de aangegeven tijd wordt geleverd, onze excuses hiervoor.
Kwaliteitswijn & Gedistilleerd
Gratis verzending vanaf €75,00
Klanten beoordelen ons met een 9.0
Ook af te halen in onze winkel

Top 5 zaken waar een (startende) ober rekening mee moet houden met het schenken van wijn

  • Geplaatst op

Het schenken van wijn gaat samen met een zeer strenge etiquette. Deze etiquette heeft betrekking op het serveren én drinken van de wijn.

Het schenken van wijn gaat samen met een zeer strenge etiquette. Deze etiquette heeft betrekking op het serveren én drinken van de wijn. Helaas kennen erg veel mensen de gestelde regels niet goed genoeg. Voornamelijk voor mensen met een bijbaan als ober is het belangrijk de regels uit het hoofd te leren. Veel bijbanen in Tilburg en andere grote steden zijn juist gericht op horecapersoneel. Voor dit horecapersoneel zetten we de belangrijkste punten op een rijtje.

Wijnsoort

Hoewel de gast vaak zelf een wijnsoort kiest, wordt er ook wel eens om advies gevraagd. Het kiezen van de te schenken wijn is een van de moeilijkste opgaven bij het serveren van wijn. De wijnsoort is afhankelijk van het eten van de gast. Ook geldt dat de wijn nooit te jeugdig mag zijn. Toch is het ook niet verstandig bepaalde wijnen té lang te laten staan.

Glaskeuze

Wanneer de juiste wijn is uitgekozen is het van belang dat deze opgediend kan worden in het juiste glas. In verschillende glazen zal de wijn verschillend ruiken en smaken. Het is van belang dat het glas stevig op zijn voetje staat en de steel gemakkelijk is vast te houden. Ook moet het glas reukvrij zijn. Zet de glazen om deze reden altijd rechtop weg na gebruik. Wanneer een glas op zijn kop staat kan de lucht niet weg en zal deze muf gaan ruiken.

Openen van de fles

Het openen van een wijnfles kan gezien worden als een ritueel op zich. Er zijn vele verschillende modellen kurkentrekkers op de markt gebracht in de laatste jaren maar het openen met een zogenaamd kelnermes heeft nog altijd de voorkeur. Belangrijk is om de te gebruiken kurkentrekker exact in het midden van de kurk te plaatsen. Doorboor de kurk niet! Hierdoor zou er kurk in de wijn kunnen vallen.

Decanteren/karafferen

Wanneer wijn nog niet op dronk is zult u deze moeten karafferen. Door het overgieten van de wijn in een brede karaf wordt lucht meegegeven. De smaak zal hierdoor aanzienlijk worden verbetert. Het decanteren bij gerijpte wijn is bedoelt om het bezinksel van de wijn te scheiden.

Schenken

Het schenken van de wijn is voor de gast vaak het meest belangrijk. Schenk wijn altijd in aan de linkerzijde van de gast. Een glas mag hierbij niet voor meer dan een derde worden gevuld en druppels moeten worden opgevangen door het draaien van de fles. Hierbij wordt in luxueuze restaurants vaak een volgorde van inschenken in acht genomen. Zo gaan witte wijnen voor rode wijnen, lichte wijnen voor zware wijnen, jonge wijnen voor oude wijnen en worden zoete wijnen na de droge wijnen ingeschonken.

 

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Uniek assortiment

Meer dan 400 wijnen en gedistilleerd door ons geselecteerd.

Bestel op maat

Bestel ook losse flessen. En bij vele wijnen 5% korting bij het bestellen van 6 flessen.

Betaal veilig

Betaal veilig met iDeal, Credit Card, Paypal, Bankoverschrijving of Mister Cash.

Gratis verzending

Vanaf € 75,00 Veilig en verzekerd verzonden via PostNL.