Wegens drukte bij de bezorgdiensten kunnen wij helaas niet beloven dat de bestelling binnen de aangegeven tijd wordt geleverd, onze excuses hiervoor.
Kwaliteitswijn & Gedistilleerd
Gratis verzending vanaf €75,00
Klanten beoordelen ons met een 9.0
Ook af te halen in onze winkel

De kwaliteit van Spaanse wijn bepalen

  • Geplaatst op
De kwaliteit van Spaanse wijn bepalen

Voor verschillende wijnen is er een classificatiesysteem waaraan u kunt zien met wat voor wijn u te maken heeft. Zo is er op deze manier te lezen op het etiket hoe streng de eisen aan de kwaliteit van de wijn zijn en wat u hiervan zeker mag verwachten. De wijnen met strenge kwaliteitseisen liggen dan ook vaak wat hoger in de prijs als een eenvoudige tafelwijn. De kwaliteit is afhankelijk van de grond waarin de druiven aangeplant worden en het klimaat. Hebben de druiven te maken met koude temperaturen en veel neerslag dan zal dit ten koste gaan van de kwaliteit van de wijn. Zo is het erg belangrijk te letten op de jaargang bij het bepalen van de kwaliteit van wijn. In 2017 is in bepaalde landen de oogst slecht geweest door het klimaat en dit merkt u dan ook terug in de prijzen en kwaliteit. Bij Spaanse wijnen is dit gelukkig niet het geval geweest.

Een officieel classificatiesysteem

Omdat er in het verleden nogal eens met termen werd gegooid om te laten zien dat elke wijn van goede kwaliteit was is er nu een officieel classificatiesysteem. Dit systeem laat met bepaalde benamingen aan u zien wat de kwaliteit van de wijn is die u in handen heeft. De werkelijke kwaliteit van de wijn is op deze manier eenvoudig en ook eerlijk te beoordelen. Er zijn 5 kwaliteitsaanduidingen voor wijn buiten de herkomstbenamingen om. De volgende benamingen kunt u tegenkomen op een fles wijn afkomstig uit Spanje.

Vino Joven

Wijnen waarop deze benaming op het etiket staan zijn jonge wijnen. Ze zijn dus van het jaargang waarin wij nu leven. Deze wijnen zijn niet geschikt om te laten rijpen en smaken dan ook het best wanneer deze jong gedronken worden. De wijnen kunt u het best in het jaar van oogsten zelf drinken om het best te kunnen genieten van zijn smaak.

Vino de Crianza

Deze titel wordt pas aan een wijn gegeven wanneer hij op zijn minst 6 maanden op hout gerijpt is en in totaal minimaal 2 jaar gerijpt is, dit geld voor rode wijnen. Witte wijn en rosé moeten minimaal een jaar oud zijn en van dat jaar een half jaar op hout gerijpt. Door het rijpen op hout krijgt wijn een bepaalde karakteristieke smaak. Het is afhankelijk van de wijnregio hoelang de wijn op hout gerijpt wordt.

Reserva

Rode wijn met deze titel zijn minstens 3 jaar in de bodega gerijpt, minstens 1 jaar daarvan moet de wijn op hout gerijpt zijn. Voor witte wijn en rosé gelden weer andere eisen. Deze moeten minimaal 2 jaar oud zijn en daarvan 6 maanden op hout gerijpt zijn.

Gran Reserva

Deze kwaliteitsaanduiding lijkt qua naam een beetje op de Reserva maar de eisen aan deze wijnen zijn weer net iets strenger. Alle wijnen, onafhankelijk van de kleur moeten tenminste 5 jaar gerijpt zijn in de bodega. Er zit wel een verschil tussen rode wijn en witte wijn met deze aanduiding. Rode wijnen zijn minimaal 2 jaar op hout gerijpt en witte wijnen en rose hoeven maar 6 maanden op hout gerijpt te zijn.

Tafelwijn of kwaliteitswijn

Er wordt bij Spaanse wijnen onderscheid gemaakt tussen Tafelwijn met verschillende klassen en de echte kwaliteitswijnen. Hieraan kunt u tot op zekere hoogte de kwaliteit van wijn bepalen en aflezen waar de wijn vandaan komt en of hij uit een goed jaar komt. De verdeling is als volgt.

Tafelwijn

Vino de Mesa is een aanduiding die laat zien dat er niet veel eisen gesteld worden aan de wijn. De druiven kunnen afkomstig zijn uit meerdere streken en worden dan vermengd tot een wijn. Op het etiket zult u dan ook geen informatie vinden over de streken en de jaargang van de druiven.

Vino Comercial wijnen zijn tafelwijnen waarbij de druiven afkomstig zijn uit een bepaalde streek. Op dit etiket zult u dan ook al aanzienlijk meer informatie kunnen vinden over de wijn. Hierop wordt de streek en het jaargang vermeld op het etiket.

Vino de la Tierra tafelwijnen voldoen aan strenge eisen. De druiven komen uit afgebakende wijngebieden die bekend staan om de kwaliteit die hiervandaan kot. Wanneer u dit leest op een etiket bent u er altijd zeker van een goede wijn in handen te hebben.

Kwaliteitswijn

De Spaanse kwaliteitswijnen hebben herkomstbenamingen die aangeven uit welke regio de wijn komt, hieraan kunt u dus ook de kwaliteit aflezen. Denominacion de Origen is een benaming die gegeven wordt aan de meeste kwaliteitswijnen. Denominacion de Origen Calificada is een titel die slechts aan topwijnen wordt gegeven en er is momenteel slechts 1 gebied in Spanje die deze herkomstbenaming mag gebruiken op de etiketten, dit is het gebied de La Rioja.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Uniek assortiment

Meer dan 400 wijnen en gedistilleerd door ons geselecteerd.

Bestel op maat

Bestel ook losse flessen. En bij vele wijnen 5% korting bij het bestellen van 6 flessen.

Betaal veilig

Betaal veilig met iDeal, Credit Card, Paypal, Bankoverschrijving of Mister Cash.

Gratis verzending

Vanaf € 75,00 Veilig en verzekerd verzonden via PostNL.