Wegens drukte bij de bezorgdiensten kunnen wij helaas niet beloven dat de bestelling binnen de aangegeven tijd wordt geleverd, onze excuses hiervoor.
Kwaliteitswijn & Gedistilleerd
Gratis verzending vanaf €75,00
Klanten beoordelen ons met een 9.0
Ook af te halen in onze winkel

De invloed van houtrijping op wijn

  • Geplaatst op
De invloed van houtrijping op wijn

Wij vertellen je graag meer over het proces van wijn en houtrijping en hoe deze met elkaar verbonden zijn.

Mensen drinken al duizenden jaren wijn. Archeologen troffen bij opgravingen in Irak en Iran maar liefst zevenduizend jaar oude wijnkruiken aan. Waarschijnlijk waren de Galliërs het eerste volk die hun wijn bewaarden en vervoerden in houten vaten. Zij gaven het goede voorbeeld aan de Romeinen, die de wijnbouw vervolgens tot grote bloei brachten. Hout en wijn zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wij vertellen je graag over het proces van wijn en houtrijping.

Houtrijping

In de wijnwereld spreken we van houtrijping wanneer wijn na de gisting enige tijd in houten vaten blijft zitten. Bijzonder genoeg noemt men deze periode ook wel ‘opvoeden’. Dit heeft betrekking op het feit dat de wijn niet maandenlang alleen maar in een vat blijft zitten. Zo draaien wijnboeren de vaten op bepaalde tijden even om. Ook dient de wijn af en toe goed geroerd te worden. Sommige wijnen doen er wat betreft houtrijping ontzettend lang over. Neem bijvoorbeeld de rode Barolo Reserva wijn uit de Italiaanse streek Piëmonte. Deze wijn is van topkwaliteit omdat het maar liefst drie jaar houtrijping nodig heeft. Na de lange rijpingsperiode smaakt de Barolo Reserva zeer smaakvol, en heeft het een krachtige tannine structuur.

Houttannines zorgen voor een mooie wijnkleur

In het verleden gebruikten volkeren zoals de Galliërs en de Romeinen houten vaten om logistieke redenen. Er was namelijk geen betere manier om wijn te bewaren. Na het gistproces kon men de wijn bovendien makkelijk vervoeren. Vandaag de dag is het allang niet meer nodig om houten vaten te gebruiken voor het vervoer. Desondanks spelen vaten nog steeds een belangrijke rol tijdens de wijnproductie. Dit komt door het feit dat houtrijping onder andere gunstig is voor de kleur van een wijn. Het vervaardigden van een smaakvolle wijn is een proces dat veel tijd in beslag neemt. Door de wijn te laten rijpen op hout komen de houttannines en kleurstoffen met elkaar in aanraking. De chemische reactie die dit teweegbrengt zorgt voor een mooie en aantrekkelijke wijnkleur.

Heerlijk aroma dankzij houtrijping

Wijnliefhebbers hechten niet alleen waarde aan een mooie rode- of witte kleur. Uiteraard speelt ook de smaak een zeer belangrijke rol. Laat dit nu net een van de grote voordelen zijn van houtrijping, dat zeer smaakvolle wijnen voortbrengt. Wel is er sprake van een bijzondere paradox. Hoe langer de wijn in houtvaten heeft doorgebracht, hoe minder het namelijk naar hout smaakt. Dit komt door het feit dat vergisting de smaak van de wijn op een natuurlijke manier beïnvloedt. Daardoor krijgt de wijn zowel een fijne smaak als een mooie kleur.

Heerlijk aroma

Hout geeft een heerlijk aroma aan de wijn, waaronder caramel, cacao en kokos. Ook de houten vaten waarin de wijn is opgeslagen doet de smaak ten goede. Tijdens het rijpen komt er namelijk altijd een beetje zuurstof in de vaten. Omdat deze in aanraking komt met de wijn ontwikkelt de smaak zich verder. Bovendien laten houten vaten altijd een beetje tannines los. Daardoor blijft de wijn langer houdbaar. Met name eikenhout is populair om te gebruiken als vat. Het hout is namelijk zeer stevig en gaat bijna nooit kapot. Dit geeft wijn de optimale kans om te rijpen.

Grootte van de vaten

Naast zuurstof spelen andere factoren ook een rol bij de smaak van wijn. Zelfs de grootte van de houten vaten is belangrijk tijdens de rijping. Hoe kleiner het vat, hoe meer het hout en de wijn met elkaar in aanraking komen. Dit zorgt ervoor dat de wijn veel houtaroma heeft. Een gemiddeld vat van eikenhout is vrij groot. Zo kan er vaak wel 225 liter wijn in worden opgeslagen. Een dergelijk vat wordt ook wel een ‘barrique’ genoemd. Maar ook vaten van 300, 600 en meer dan 1000 liter zijn absoluut geen uitzondering.

Oxidatieve wijnen

De wijnen die in houten vaten rijpen worden ook wel ‘oxidatieve wijnen’ genoemd. Oxidatie speelt namelijk een zeer belangrijke rol tijdens het rijpingsproces. Door het hout krijgen witte wijnen een donkere kleur, terwijl rode wijnen iets lichter worden. Ondertussen verzacht het kleine beetje lucht in de vaten de tannines in rode wijn. Daardoor proef je uiteindelijk voor een zachte smaak. Witte wijnen, zoals de Chardonnay, hebben door het hout juist een volle smaak.

Druivenrassen en houtrijping

Diverse witte- en blauwe druivenrassen zijn geschikt voor houtrijping. Over het algemeen kunnen bijna alle blauwe druiven hout goed verdragen. Witte druivenrassen die goed rijpen op hout zijn onder andere Viognier, Sémillon en Chardonnay. Wijnboeren uit de Rhône, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland maken dan ook graag gebruik van het Viognier druivenras om heerlijke wijnen te produceren. Zo is de ‘Domaine de Grangeneuve Viognier’ een krachtige wijn met een heerlijk aroma van onder andere vanille, abrikozen, honing en noten. Dit heeft het onder andere te danken aan het houtrijpingsproces.

De late rijping van de Riesling druif

Uiteraard zijn er ook druivenrassen die minder geschikt zijn voor houtrijping. De bekende Duitse Riesling gaat bijvoorbeeld niet zo goed met houtrijping. De fruitige en frisse Riesling wijnen worden daarom meestal op roestvrij staal vergist.

Kwaliteit met een prijskaartje

Uit druivenrassen die wel worden gebruikt voor houtrijping komen doorgaans kwaliteitswijnen voort. Daar zit echter wel een prijskaartje aan. Voor houten vaten van hoge kwaliteit gebruikt men soms bomen van een paar honderd jaar oud. Uiteraard zijn de houten vaten daardoor vrij prijzig. Aan de andere kant genieten wijnliefhebbers dankzij de houtrijping al decennia van topkwaliteit.

Houtsnippers en roestvrij staal

Door de hoge prijzen verruilen steeds meer wijnboeren de dure houten vaten voor eikenhouten staven en houtsnippers. Ook op deze manier komt het aroma van hout namelijk in de wijn terecht. Bovendien rijpt de wijn niet in een houten vat, maar in een vat van roestvrij staal. Dit heeft uiteraard invloed op het rijpingsproces en de smaak van de wijn. Zo is de smaak van een wijn die niet in een houten vat heeft gerijpt iets minder complex.

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Uniek assortiment

Meer dan 400 wijnen en gedistilleerd door ons geselecteerd.

Bestel op maat

Bestel ook losse flessen. En bij vele wijnen 5% korting bij het bestellen van 6 flessen.

Betaal veilig

Betaal veilig met iDeal, Credit Card, Paypal, Bankoverschrijving of Mister Cash.

Gratis verzending

Vanaf € 75,00 Veilig en verzekerd verzonden via PostNL.